Algemeen

Keel, neus en oren zijn je beste vrienden

Je kan je lichaam zien als een grote fabriek met allerlei machines erin. Je organen zijn de grote machines en het bloed is als de elektriciteit die ernaar toe gaat. Alles staat in verband met elkaar en daarbij heeft het één een groter belang dan het ander. Iets wat een groot belang heeft, zijn bijvoorbeeld de organen in je hoofd. Je hersenen zijn natuurlijk de aandrijvers van je gehele lichaam. Maar in de buurt van je hersenen ligt ook je gehoorkanaal, je ogen en het begin van je spijsvertering. Deze organen zijn van erg groot belang, want de meeste zintuigen zijn hier gelokaliseerd. Maar waarom zijn specifiek de organen rondom je hoofd zo belangrijk?

Oren

Oren zijn belangrijke dingen, want je kan er natuurlijk mee horen. Dit is een van de oerinstincten van de mens. Zodra je iets hoort, word je alert en neem je beter dingen waar. Zodra je dit niet kan dan heb je een milde vorm van een handicap. Het belemmert namelijk je dagelijkse taken, want horen is een van de dingen die extreem belangrijk zijn als je er bij stil staat. Het is niet altijd extreem erg als je niet kan horen, want er zijn hoortoestellen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je weer veel meer kan horen en daardoor niet belemmerd hoeft te worden in je dagelijkse taken.

Ogen

Naast je gehoor is je zicht ook heel erg belangrijk. Zo ben je je bewust van je omgeving en kan je reageren op wat je ziet. Zodra dit beeld niet scherp is of er helemaal niet is, dan kan het erg vervelend zijn. Het belemmert (weer) je dagelijkse taken. Tegenwoordig zijn hier gelukkig wel oplossingen voor, zoals een bril of lenzen.

Waarom?

Dan nu terugkomend op de vraag waarom deze organen nou zo belangrijk zijn. Simpelweg gezegd, komt het omdat ze dicht bij de hersenen liggen. Je ogen en oren liggen veel dichter bij je hersenen dan je lever bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen je ogen veel sneller signalen doorgeven naar je hersenen dan dat je lever kan. De tijd zal niet heel veel uitmaken als je het via een gewone stopwatch meet, maar in de milliseconden maakt het echt wel wat uit.

Dus het is erg handig dat de organen die onder je zintuigen vallen veel kunnen waarnemen, want zo krijg je op de snelste manier informatie binnen. Als dit verhinderd wordt, dan is het ook belangrijk dat je op zoek gaat naar dingen zoals lenzen, hoortoestellen en andere middelen die je helpen je zintuigen optimaal te gebruiken!  

Geef een reactie